Museum

 

 

 

 

 

Rokkedreiing:  Museet har tallrike gjenstander fra flere av rokkefabrikkene på Moi.  I Haien finner  vi også et lite dreiekammer med trøbenk.  Moi er kjent for sin enorme rokkeproduksjon.

Bødkring: Det var tallrike bødkere i hele Lund, men særlig på stedene utover langs Lundevannet finner vi mange minner etter dette tradisjonsrike håndtverket.

Smiehåndtverk: Du kan se gjenstander fra to store smier ved museet.  Her ble det også laget hjul, sparkstøttinger og karjoler.

Møbelindustri: Fra 1900 overtok møbelindustrien som Mois viktigste arbeidsplass.  Museet har gjenstander fra nesten alle fabrikkene.  Du kan også se noen av møblene.  Fabrikker på Moi produserte møbler til blant annet  Nidarosdommen og sjømannskirka i Rotterdam.  Her ser du også kjempestolen som var på verdensutstilling i Paris!

Foreningsliv: I museets foaje finner du musikkinstrument, uniformer og mye annet fra korps- og foreningsliv.  Spennende fotografier fra forsamlingshus er også hengt opp her.

Landbruk: Sleder, treskeverk, ploger m.m. er stilt ut på hemsen i museet.  I dag er det særlig Ualand og Hovsherad som er landbrukssentere i kommunen. 

Gruvedrift: Under 1. verdenskrig ble det hentet ut store mengder molybden ved Gursli og Liland i fjellene sør for Moi.  Museet har gjenstander og fotografier fra disse gruvene.

Skole: En flott samling med pedagogiske hjelpemidler som globuser, plansjer og mye annet.

Arkiv: Museet har nytt arkiv som stod ferdig i 2004 med en betydelig dokument og fotosamling.

 

.

.